Mitkä ihmeen valmentajakahvit?

Tapahtuma jossa mahtavat opiskelijamme voivat keskustella liikunnasta, urheilusta, valmentamisesta yms. Tapahtumana kahvien tavoitteena on olla lämminhenkinen keskustelufoorumi, johon kaikki voivat tulla mukaan avoimin mielin vaihtamaan ajatuksia. Tarkoituksena on, että ihmisille tarjotaan aihealueita, jotka herättävät mielenkiintoa ja keskustelua. Jokaiseen tapahtumaan tulee yksi alan ammattilainen ohjaamaan keskustelua. Kahveja pyritään järjestämään kerran kuussa ja tapahtumana se on täysin ilmainen! Facebookiin on perustettu Valmentajakahveille myös oma sivu, jonka löydät täältä. Keskustelua voi jatkaa myös Twitterissä. Valmentajakahvien tilille pääset tästä.

Liity kahvitteluihin mukaan!

YHTEYSTIEDOT
Pauliina Muraja
pauliinasss@hotmail.com
0404135282

Timo Kauranen
timo.j.kauranen@student.jyu.fi
0504065056

 

 

 

 

 

 


 

Valmentajakahvien vierailijalista:

Vol. 1 – Sami Kalaja
Vol. 2 – Matti Alpola
Vol. 3 – Marko Malvela
Vol. 4 – Ben Waller
Vol. 5 – Henrik Dettmann
Vol. 6 – Erik Piispa
Vol. 7 – Jukka Jalonen
Vol. 8 – Seppo Pulkkinen
Vol. 9 – Juri Hanin
Vol. 10 – Tapio Suominen
Vol. 11 – Tom Söderdahl
Vol. 12 – Pekka Lehtikallio
Vol. 13 – Patrik Borg
Vol. 14 – Jukka Viitasalo
Vol. 15 – Tommi Paavola
Vol. 16 – Pekka Potinkara
Vol. 17 – Lauri Tarasti
Vol. 18 – Heikki Huovinen
Vol. 19 – Esko Heikkinen
Vol. 20 – Harri Rintala
Vol. 21 – Hannu Tihinen
Vol. 22 – Mika Kojonkoski
Vol. 23 – Mervi Kilpikoski
Vol. 24 – Pasi Hyvärinen
Vol. 25 – Joni Vesalainen
Vol. 26 – Jukka Holtari
Vol. 27 – Esko Tammilehto
Vol. 28 – Henri Lehto
Vol. 29 – Kari-Pekka Kyrö
Vol. 30 – Tapio Korjus
Vol. 31 – Marko Malvela
Vol. 32 – Marianne Miettinen
Vol. 33 – Jarkko Finni
Vol. 34 – Tommy Koponen
Vol. 35 – Ari Tammivaara
Vol. 36 – Mikko Salonen
Vol. 37 – Mikko Manninen
Vol. 38 – Sinuhe Wallinheimo
Vol. 39 – Asko Härkönen
Vol. 40 – Terhi Liintola
Vol. 41 – Janne Eerikäinen ja Tommi Roimela


Historian ensimmäiset valmentajakahvit on nyt järjestetty. Haluaisin vähän avata mistä on kyse ja mitä ensimmäisillä valmentajakahveilla puhuttiin.Ihan ensimmäiseksi haluan hypätä ajassa hieman taaksepäin marraskuuhun 2011. Olen juuri tulossa harjoituksista kotiin, kun puhelimeni soi. Kaivan puhelimen taskusta ja soittajaksi paljastuu hyvä ystäväni Juuso Konttinen. Yleensä kun Juuso soittelee minulle päin, niin tiedän että nyt on pahat mielessä. Juuso heittää ilmoille idean, että mitäs jos Ville pistettäisiin valmentajakahvit pystyyn. Hetkeäkään epäröimättä vastaan myöntävästi. Eikä aikaakaan, kun olimme Juuson kanssa suunnittelupöydän ääressä.Mitkä ihmeen valmentajakahvit?Tapahtuma jossa mahtavat opiskelijamme voivat keskustella liikunnasta, urheilusta, valmentamisesta yms. Tapahtumana kahvien tavoitteena on olla lämminhenkinen keskustelufoorumi, johon kaikki voivat tulla mukaan avoimin mielin vaihtamaan ajatuksia. Tarkoituksena on, että ihmisille tarjottaisiin aihealueita, jotka herättävät mielenkiintoa ja keskustelua. Jokaiseen tapahtumaan tulisi yksi alan ammattilainen ohjaamaan keskustelua. Kahveja järjestettäisiin kerran kuukauteen ja tapahtumana se olisi täysin ilmainen.Monesti hienot suunnitelmat jäävät pöytälaatikkoon, mutta Juuson kanssa olimme sitä mieltä, että kahvit on saatava aluille heti vuoden 2012 alusta lähtien. Muutaman puhelun ja sähköpostin jälkeen ensimmäisille valmentajakahveille puhujaksi saatiin oman alansa ammattilainen Sami Kalaja ja aiheena tulisi olemaan taidon oppiminen.Ensimmäiset valmentajakahvit järjestettiin 26.1. aurinkoisena torstaiaamuna. Menimme Juuson kanssa hyvissä ajoin pistämään paikkoja kuntoon. Kahvi oli porisemassa hyvää vauhtia, kun ensimmäiset kuulijat saapuivat paikalle. Hieman alkoi jännittää, että löytyyköhän ihmisiltä mielenkiintoa tapahtumalle. Löytyihän sitä, sillä paikalle saapui meidän laskujen mukaan 45 kuulijaa!

Seuraavaksi Juuso kertoo omin sanoin, mistä kahveilla puhuttiin:

“Esityksen aluksi Sami esitteli pahaa-aavistamattomille kahvittelijoille tukun tiukkoja faktoja taidon oppimisesta, jotka hetken kuluttua itse tiputteli yksi kerrallaan alas paikkaansa pitämättöminä väitteinä. Välittömän palautteen kohteeksi joutuivat mm. taidon oppimisen herkkyyskaudet, oppimisen ahaa-elämykset ja suuri palautteen määrä taitojen opettamisessa.

Kahveilla käytiin ajoittain tiukkaakin keskustelua oppimisesta ja opettamisesta, mikä oli erittäin hyvä asia kahvien alkuperäistä ideaa ja yleisön oppimista ajatellen. Erityisesti allekirjoittaneelle mieleen jäivät keskustelu liittyen kielen oppimiseen ja herkkyyskausiin, lämärien treenaaminen vanerilta ja yksipuolisesta toistamisesta avautunut keskustelu.

Sami päätti esityksensä listaamalla prinsiipit taidon oppimisesta:

-tarvitaan riittävä määrä harjoittelua

-vaihtelun määrä tehostaa oppimista

-oppimisen eteen pitää nähdä vaivaa

-oppiminen on tehokkainta, kun treeneissä on hauskaa”

Summa summarum. Ensimmäiset kahvit olivat jymymenestys! Palataan astialle Valmentajakahvit vol.2 kera!

Ville & Juuso

”Mittarissa on +35 astetta, ei pilven pilveä, linnut laulaa, elämä hymyilee, naiset on kauniita, raindrops keep falling on my head…”

Äskeinen tekstinpätkä on ote allekirjoittaneen päiväkirjasta torstailta 23.2.2012 klo 8 aamulla. Samaisena päivänä järjestettiin historian toiset valmentajakahvit. Ilmassa oli sähköä, kun vuorovaikutustaitojen ja henkisen valmennuksen ammattilainen Matti Alpola oli saapumassa mystiseen päärakennukseen keskustelemaan opiskelijoiden kanssa.

Järjestäjillä oli pientä tutinaa ja hutinaa polvissa, koska ensimmäiset valmentajakahvit olivat iso menestys. Päällimmäisenä ajatuksena päässä liikkui kysymys: Pystyykö kahvit ylittämään itsensä toisella kertaa? Vastaus kysymykseen saatiin hyvin nopeasti, kun luentosaliin C5 alkoi valua, valua, valua ja valua porukkaa. Alkoko vähän hymyilyttää ja jännittää? Paikalle saapui hulppeat 71 kuulijaa! Kahvinkeitin porisi taustalla intensiivisellä tahdilla, kun astelin jengin eteen avaamaan toiset valmentajakahvit. Matti otti meikän hellään syleilyynsä ja samalla koko tilanteen haltuunsa. Show oli alkanut.

Vajaa kaksi tuntinen alkoi videolla Dave Wottlen sankariteosta 1972 Munchenin olympialaisissa. Esityksessään Matti kehotti pohtimaan omien uskomustemme merkitystä siinä, miten näemme ympäristömme ja koemme asiat elämässämme. Omat kokemuksemme ja mieltymyksemme saavat meidät näkemään asiat kuten me ne itse haluamme nähdä. Tämä vaikuttaa valmennuksessa tekemiimme valintoihin ja näkyy suhtautumisessamme urheilijoihin.

Matti esitteli myös NLP:n työkaluja, joita voi hyödyntää valmennuksessa. NLP:n keskeinen idea on, että mieli, kieli ja keho ovat yhtä pakettia. Valmennuksessa tämä idea voidaan hyödyntää siten, että urheilijaa pyritään ohjaamaan positiivisilla mielikuvilla kohti tavoitteita. Esimerkkinä Matti mainitsi 2 melojaa, joista toinen harjoitteli jatkuvasti virheitä korjaten ja toinen meloi mielikuvaharjoitellessaan vain täydellisesti.

Keskeinen teema kahveilla oli valmentajan lähestymistapa koko valmennusta kohtaan. Matti esitteli “muutoksen” ja “löytämisen” filosofiat, jotka on tiivistetty alla:

MUUTOS: Nyt → tuleva

-suunnitelmat

-tavoitteet

-keinot

Aliteksti: “et ole tarpeeksi hyvä”

LÖYTÄMINEN: Tässä ja nyt

-vahvuudet

Aliteksti: “olet jo tarpeeksi hyvä ja voit oppia lisää”

 

Tätä ja paljon muuta ensi kahveilla! Nähdään siellä!

 

Ville & Juuso

Testosteronin tuoksu, rautojen kolina ja odottava tunnelma. Siinä lähtökohdat valmentajakahveille vol. 3. Päivämäärä oli 20.3. klo12-14. Järjestäjät poistuivat mukavuusalueelta viemällä valmentajakahvit monnarin alakerran budosaleihin. Oman jännityselementin toi kahvin puuttuminen, joten kyseessä oli tällä kertaa ennemminkin valmentajamehut. Huom! Ensimmäiset laatuaan…

 

Paikalle puhujaksi oli saapumassa uintivalmentaja, mentori ja työnohjaaja Marko ”Make” Malvela. Aina yllätyksellisenä ihmisenä Make piti järjestäjiä jännityksessä, että mistä tällä kertaa kahveilla keskusteltaisiin. Ihmisiä valui tasaiseen tahtiin sisälle, kun Make iski shown käyntiin.

 

Ensimmäiseksi Make kävi lyhyesti läpi oman historiansa, miten oli matkansa taittanut tähän pisteeseen. Seuraavaksi sukellettiin ratkaisukeskeisten ja narratiivisten menetelmien maailmaan. Aiheena nämä olivat kuulijoille haastavia, koska ne eivät välttämättä ensimmäisillä kerroilla avaudu täysin. Lisäinfoa aiheista löytyy Makelta itseltään ja netistä googlailemalla. Suosittelen tutustumaan!

 

Kahvien loppupuolella Make veti kehonkuuntelu/mielikuvaharjoituksia, joissa oli tarkoituksena tutustua oman kehon kuunteluun ja tarkkailuun. Yhdessä harjoituksessa opiskelijat saivat kertoa parilleen tavoitteistaan ja siitä, miltä niiden tavoitteiden saavuttaminen tuntuu. Avainasemassa oli keholliset tuntemukset.

 

Valmentajakahvit vol. 3 jätti todella paljon kysymyksiä ilmaan paikallaolijoille. Kahvien tavoite siis täyttyi, koska yleisön aktivointi on näissä tapahtumissa todella tärkeää. Ilmoille saatiin hyvää keskustelua ja mielenkiintoisia kysymyksiä. Kiitoksia ihmisille, jotka olitte jälleen kerran mukana!

Ville & Juuso

”On siis kevät, kuljen Hakaniemen rantaan, tuuli ei tuule…”

Näissä tunnelmissa lähdettiin Jyväskylän yliopistolle valmentajakahveja vol. 4 järjestämään. Paikalle oli saapumassa aivan hirvittävä määrä ihmisiä jälleen. Järjestäjiä jännitti niin vietävästi, joka tehosti suoritusta vaan entisestään.

 

Paikalla vieraaksemme oli saapumassa suoraan Brittien saarilta fysioterapeutti Ben Waller. Uintipiireistä tuttu Ben tuli virittämään keskustelua kuntouttamisesta urheiluissa. Yleisö oli yhtä liekkiä täynnä koko esityksen ajan, joka oli muuten valmentajakahvien historiassa ensimmäinen englanninkielinen esitys! Aika mahtavaa!

Keskusteluissa esille eniten nousi loukkaantumisten ennakoiminen. Mitä tulee ottaa huomioon, mahdolliset riskit, miten voidaan itse ehkäistä loukkaantumisia oikealla harjoittelulla. Fysioterapeuteilla olisi tulevaisuudessa tärkeä rooli tällä puolella. Yksi tärkeä johtopäätös oli, että oikeanlaisella harjoittelulla turhia vammoja voidaan ehkäistä runsain määrin, mutta joitakin vammoja ei vaan voi välttää, koska kaikki ei ole omissa käsissä.

 

Kiitoksia kaikille jotka olitte todistamassa näitä historiallisia kahveja!

Ville & Juuso

 

Kesän alottajaiset, kevään lopettajaiset, Valmentajakahvit Vol. 5… Levoton kevät kahvien suhteen oli kääntymässä ehtoon puolelle hyvällä vauhdilla. Haikein mielin järjestäjät olivat valumassa kesälomille. Onneksi yhdet kahvit olivat vielä paikkansa ansainneet. Tällä  kertaa paikalla keskustelua oli virittämässä enemmän, eikä yhtään vähempää, Henrik Dettmann. Uskomattomien työkiireiden keskeltä mies ehti paikalle jututtamaan liikunnan opiskelijoita.

Yliopiston juhlasaliin saapui, saapui ja saapui porukkaa vajaa satakunta persoonaa, Keskisuomalaisen toimittajat ja muutama muu arvostettu taho. Voiko järjestäjiä jännittää yhtää enempää? No voi! Show potkaistiin käyntiin, kun Dettmann löi ensitahdit.

Yleisö kuunteli haltioituneena kun Dettmann purki omaa valmennusfilosofiaansa. Keskustelun tiimellyksessä nousi esille mielenkiintoisia tarinoita kokeneen valmentajan uralta, joista jengi oli tietysti innoissaan. Huumorimiehenäkin tunnettu Dettman osasi myös naurattaa yleisöä. Allekirjoittaneelle Dettmanista jäi positiivinen ja vuorovaikutteinen kuva. Hyvin määrätietoisen esiintymisen jälkeen ei ole ihme, että Dettmann valmentaa niin kovalla tasolla, kuin hän nyt tekee.

Järjestäjien puolesta iso kiitos huikeasta keväästä, ja ensi syksynä palataan taas laitumille, kun L-building aukeaa.

Adios amigos!

Ville & Juuso

Valmentajakahvit is back in black! It’s been a long way baby! Vihdoin ja viimein valmentajakahvit saatiin L-rakennukselle! Ajankohtana tapatumalle toimi 27.9.2012 klo12-14. Paikalle puhujaksi saapui armoitettu Suomen Valmentajat Ry kehityspäällikkö Erik Piispa!

L303 saliin valui, saapui ja tuli ennennnäkemätön määrä ihmisiä haastamaan Erikiä. Järjestäjien laskujen mukaan kahveilla paukkui markan raja, kun salista bongattiin 102 persoonaa! Kiitos siitä kaikille, että jaksatte tulla ja innostaa tätä toimintaa!

Piispan esityksen alkuosa keskittyi SAVAL:n ja Suomen Valmentajat Ry esittelyyn. Esittely oli tärkeä, sillä monelle nuorelle valmentajalle liikunnalla kyseisten organisaatioiden toiminta oli hämärän peitossa. Hyvä etu oli se, että nyt kun eduista kuultiin, niin tapahtuman jälkeen käytävillä oli keskustelua monen osalta siitä, että jäseneksi voisi liittyä. Lisää infoa löytyy eduista valmentajille googlailemalla!

Loppuosa esityksestä keskittyi käytännön valmentamiseen ja Erikin omaan historiaan. Erik on työskennellyt lukuisten huippu-urheilijoiden kanssa Suomessa fysiikkavalmennuspuolella. Piispan omassa valmentamisessa tärkeää oli työn laatu ja monipuolisuus. Loppua kohden opiskelijoilta tuli pahoja kysymyksiä ja esiin saatiin hyvää keskustelua. Tilaisuus oli kaikinpuolin antoisa ja loistava avaus lukuvuoden 2012-2013 valmentajakahveille!

Kiitos Erikille ja kaikille paikalla olleille!

 

Ville & Juuso