Vuoden 2019 liikunnan palloilutapahtuma eli LIPAT järjestettiin 26.2. Tapahtuman teemaksi valikoitui Antiikin Kreikan Olympialaiset ja päivän järjestivät Antiikin Kreikan jumalat. Päivä alkoi olympiarauhan julistuksella ja tärkeintähän kreikkalaisessa ajatusmaailmassa kisoissa oli vain voitto, ei osallistuminen (Wikipedia 2019). Näin jumalat julistivat kisat alkaneeksi ja alkuerät laitettiin pyörimään.

© Perttu Leppä

Ilmoittautuneita joukkueita oli alkuun useampia, mutta voiton tärkeys ilmeisesti karsi jo ilmoittautuneita joukkueita, sillä paikalle saapui vain viisi joukkuetta. Viimeisimpä joukkueena vielä kisojen aattona Gilette Fusion poisti osallistumisensa, lieneekö jännittänyt liikaa? Paikalle saapui viime vuoden mestarit Massakeisarit, kyistäkin kyisempi KyNät -jengi, SSSS, Piani märkä ja yksi rohkea fuksijoukkue nimeltään FC Lohi.

© Perttu Leppä

© Perttu Leppä

Alkueriä oli kolme: aikamme ajattelijat, sotilaskeihäänheitto ja keppihevospoolo. Nämä kolme lajia vaativat osallistujilta taktiikkaa, taitoa ja tarkkuutta. Aikamme ajattelijat -alkuerässä taisteltiin aikaa vastaan vaatien joukkueelta älyä ja taktiikkaa. Tavoitteena oli selvittää valjakkoajot, kerätä olympiarenkaat, ratkaista ruukkupeli, selvittää arvoitus ja muodostaa palapeli. Joukkueet lähtivät ratkomaan tehtäviä eri taktiikalla ja paikoin jopa liian varoen. A-lohkon joukkueet käyttivät tehtävien ratkaisemiseen selkeästi enemmän aikaa ja erityisesti palapelin ratkominen tuotti päänvaivaa ja otti aikansa. B-lohko oli selkeästi näppärämpi. Piani märkä laittoi kovat pohjat 4:45, mutta viimeisenä tämän alkuerän suorittanut FC Lohi tuli ja yllätti ratkaisten koko tehtävän neljään ja puoleen minuuttiin.

© Perttu Leppä

Sotilaskeihäänheitossa joukkueet taistelivat vastakkain heittotarkkuudessa ja taktiikassa. Maahan oli teipattu kuusi viivaa ja jokaiselta viivalta yhden joukkueen jäsenistä tuli heittää keihästä kohti maalitaulua. Enemmän osumia tauluun saanut joukkue sai 2 pistettä. Tasapelistä kummatkin joukkueet saivat yhden pisteen.  A-lohkossa keihästä heitettiin vain kerran ja siinä Massakeisarit nappasivat päänahan vastustajaltaan SSSS. B-lohkossa FC Lohi pelasi kumpaakin vastustajaansa vastaan tasan, mutta Piani märkä vastaan KyNät taistelussa pidemmän korren otti KyNät kokemuksen tuoneella varmuudella (9-5).

© Perttu Leppä

Kolmantena alkuerälajina oli keppihevospoolo. Joukkueet hyppäsivät hevostensa selkään ja Get On -biisin säestämänä asettuivat vastakkain ja pyrkivät saamaan pallon vastustajan maaliin. Pelissä oli laukkapakko, joten toimintaa ja vauhtia riitti kahden erän mittaisissa otteluissa.  Tuomarit kirjasivat rikkeet (esim. juoksu ja satulasta tippuminen) taululle ja erän päätteeksi, joukkueet saivat rikkeiden osoittaman määrän vetoja vastustajan tyhjään maaliin. A-lohkossa tilanne oli selvä, Massakeisarit nappasi 4 – 1 voiton ja marssi välieriin alkuerän voittajana. B-lohkossa kamppailu oli tasaisempaa. KyNät otti voiton kummastakin kepparialkuerästään voittaen sekä Lohet että Pianen märän.

© Perttu Leppä

Välierässä taisteltiin Spartasta. Joukkueiden tehtävänä oli kerätä kolmessa minuutissa mahdollisimman monta aarretta eri kaupungeista. Aarteista sai eri määrän pisteitä ja kokonaisen kaupungin valtaamisesta ekstrapisteitä. Aarteiden keräämisestä ja kaupunkien valtaamisesta haasteellisen teki se, että vastassa ollut joukkue sai puolustaa omasta linnoituksestaan niin tornista kuin tykistäkin käsin. Haavoittumisesta seurasi aikasakko, joten joukkueen tuli luoda taktiikka ja onnistua keräämään enemmän pisteitä kuin vastustaja. Kun tykistä kajahti, kaupunkien valloitus sai alkaa ja ammuksilla sai puolustaa omaa maaperäänsä.

Kahdella erävoitolla joukkue selvitti tiensä finaaliin.

© Perttu Leppä

Viidestä joukkueesta neljä raivasi tiensä välieriin, vain Piani märkä jäi vaille välieräpaikkaa. A-lohkon ykköspaikan nappasi puolustava mestari Massakeisarit, toinen oli SSSS. B-lohkon piikkipaikalla alkuerien jälkeen majaili FC Lohi ja toisena KyNät. Ensimmäisena välierässä vastakkain asettuivat Massakeisarit ja KyNät. Massakeisarit onnistuivat keräämään enemmän pisteitä kuin KyNät kahdessa ensimmäisessä vuoroparissa ja marssivat finaaliin! FC Lohi ja SSSS välinen kamppailu oli tasaisempi, mutta tiukan väännön jälkeen SSSS onnistui keräämään enemmän aarteita ja FC Lohi jäi kuin kalat kuivalle maalle. Välierän tarjosi Boulderpaja.

© Perttu Leppä

© Perttu Leppä

Finaalissa vastakkain asettuivat A-lohkossa useampaa kertaan kohdanneet Massakeisarit ja SSSS. Massakeisarit oli alkuerässä napannut päänahan SSSS:stä niin keppihevospoolossa kuin sotilaskeihäänheitossakin, joten he joutuivat lähtemään finaaliin altavastaajan roolissa. Joukkue oli kuitenkin vahvistunut päivän edetessä, kun mattimyöhäisetkin olivat saapuneet paikalle ja hätähuudot oli kuultu. Kummatkin joukkueet lähtivät finaaliin vain voitto mielessään, Massakeisarit toki toivoen uusivansa viime vuotisen mestaruuden.

Finaalilajina oli jumalten taistelu, jossa joukkueet kamppailivat kuin viimeistä päivää ottaen itsestään ja vastustajastaan kaiken irti. Taistelussa pelattiin kaksi 10 minuutin erää. Taistelun ideana oli saada kopittelemalla lisäkäsien avulla pallo maalii. Enemmän maaleja tehnyt joukkue voittaisi LIPAT 2019 -mestaruuden. Erien puolivälissä sekä ennen toista erää joukkueet ottivat toisistaan mittaa välipelissä, jonka voitosta sai omalle joukkueelleen edun eli vaihtaa välineitä vastustajan kanssa.

© Perttu Leppä

© Perttu Leppä

© Perttu Leppä

Massakeisarit olivat heti alkumetreiltä asti niskanpäällä ja SSSS joutui tekemää kaikkensa puolustaakseen ovelia ja ketteriä keisareita. Massakeisarit naputtivat maaleja kovalla tahdilla, mutta SSSS pysyi tiiviisti kannassa muutaman maalin takaa-ajomatkan päässä. Välipelit menivät SSSS:lle 2 – 1, mutta edut lisäkäsien vaihdoissa eivät auttaneet SSSS ottamaan Massakeisareiden etumatkaa kiinni ja näin ollen toiseen LIPAT -mestaruuteen rynni Massakeisarit maalein 11 – 4!!

© Perttu Leppä

Finaalin tarjosi Poikkitieteelliset haalaribileet, jotka lahjoittivat mestareille maaliskuun Poikkareille ilmaisen sisäänpääsyn sisältäen loosin ja pientä suunkostuketta. Toiseksi sijoittuneet SSSS saivat palkinnoksi lahjakortin Boulderpajaan.

Välierien ja finaalin ajan telinesalissa paikalla olijat saivat käydä testaamassa omaa nopeuttaan ja ketteryyttään Superpark -radan muodossa. Rata vaati suorittajiltaan ääretöntä ketteryyttä, nopeutta, taitoa ja suorituspuhtautta. Rataa ja aikaa vastaan taisteltiin paljon ja Päivän nopeimmaksi ja täten myös liikunnan ketterimmäksi itsensä taituroi Tuomas Prusti ansaiten itselleen ja kaverilleen sisäänpääsyn Superparkiin temppuilemaan lisää!  

Parhaan asun palkinnon tämän vuoden LIPAT:ssa onnistui nappaamaan itselleen yhtenäisillä kulmakarvoillaan ja hatuillaan SSSS. Semma palkitsi SSSS:n lounaslipukkeilla. Arvovaltainen raati palkitsi ensikertalaisjoukkueen eli FC Lohen parhaasta fiiliksestä. Joukkueen jäsenet ansaitsivat itselleen Liikunnan Poikakalenterit.

© Perttu Leppä

Vaikka joukkueita vuoden 2019 LIPATiin osallistui vähän, ei päivästä puuttunut toimintaa ja Liikunnan Riemua. Tapahtuman järjestäjät kiittävät yhteistyökumppaneita Poikkitieteelliset haalaribileet, Boulderpaja, Semma, Superpark ja Liikunnan poikakalenteri sekä tapahtuman mahdollistanutta JYY:tä, osallistuneita joukkueita ja kaikkia muita tapahtumassa mukana olleita mukavasta päivästä! Tervetuloa myös ensi vuonna 2020 Liikunnan hauskimpaan palloilutapahtumaan LIPAT:iin!! <3