Naisten rentosarjassa oli tekemisen meininki!  Kuva: Matias Koski, OLL

Naisten rentosarjassa oli tekemisen meininki! Kuva: Matias Koski, OLL

19.-20.9.2015, Jyväskylä

Kyseisenä ajankohtana käytiin kautta aikojen ensimmäiset, hauskan ja sosiaalisen mailapeli padelin opiskelijoiden SM -kilpailut. Turnauksen järjestivät Liikunnan Riemu yhdessä Suomen Padel -liiton kanssa. Turnaukseen osallistui yhteensä 19 paria, 10 miesten kilpasarjaan, 4 kilpasarja mixediin, 3 naisten rentosarjaan ja 2 miesten rentosarjaan. Niin kuin Padel -liiton toiminnanjohtaja Piukku Kopiloff lupasi, padelissa paistaa aina aurinko ja niin osallistujat ja järjestäjät saivat nauttia koko viikonlopun padelin lisäksi upeasta syyssäästä.

 

 

Miesten kilpasarja:

Kisojen osallistujamäärältään suurin sarja jaettiin kahteen viiden parin alkulohkoon. Lohkoista kaksi parasta semifinaaleihin. Miesten kilpasarjan taso vaihteli selkeästi enemmän pelanneiden ja toisaalta erittäin rohkeiden, muutaman kerran padelia kokeilleiden välillä. Olikin hienoa huomata, kuinka kilpasarjaan rohkenivat myös vähemmän pelanneet. Osallistuminen on opiskelijaurheilun suola!

Lohkosta a) tiensä semifinaaleihin raivasivat Nikunen / Tammenoja sekä Wennman/Veltheim, lohkosta b) Salminen / Salo sekä Haaja / Salminen. Semien jälkeen finaalipari oli selvillä: Nikunen / Tammenoja vs. Salminen / Salo. Finaalia saapui sunnuntaipäiväksi seuraamaan turnauksen ennätysyleisö. Palloa seinien yli, upeita lentolyöntejä ja kovaa kannustusta. Miesten kilpasarjan voittajaksi taisteli koko turnauksen erittäin vakuuttavasti esiintynyt Salminen / Salo voittaen finaalin 6-0, 6-3.

Huomionarvoista on, että voittajapari hävisi ensimmäisen pelinsä koko turnauksessa vasta

Miesten rentosarjan voittajat Sutinen/Parviainen kehittyivät turnauksen aikana huomattavasti! Kuva: Matias Koski, OLL

Miesten rentosarjan voittajat Sutinen/Parviainen kehittyivät turnauksen aikana huomattavasti!
Kuva: Matias Koski, OLL

finaalin toisessa erässä, mahtava suoritus! “Finaalin ratkaisu meidän aggressiivinen pelitapa, hyökättiin ihan joka paikasta ja kun tuli paha paikka, nostettiin yli eikä haettu mitään erikoista ratkaisua. Finaalivastustaja pelasi kyllä todella hyvin varsinkin toisessa erässä, jossa he paransivat peliään erinomaisesti tiukassa tilanteessa.”, kommentoi Hannu Salminen. Salminen kehui myös turnauksen hyvää henkeä: “Hieno turnaus oli ja kaikilla oli hyvä meininki. Hieno oli myös nähdä miten paljon kehitystä tuli jokaisella parilla parin päivän aikana.” Onnittelut voittajille!

Kilpasarja mixed:

Mixed sarjaan osallistui neljä paria, joista kaksi yhdisteltiin ilmoittautumisen perusteella. Näin ollen kaksi paria ehtivät hioa pelitaktiikoitaan vasta padelkentällä, mutta se ei peliä haitannut. Mixed pelejä pelattiin lauantaina viimeisinä peleinä ja hämäräkin meinasi jo tulla, kun parit taistelivat finaalipaikasta. Saarnio kommentoi päivän pelejä: “Mixed oli hauska kokemus ja sen kautta sai hyvin lisätuntumaa lajiin, tykkäsin! Peleissä rento meininki, tosin vieläkää ei olla ehkä ihan päästy parin kanssa yli välierätappiosta.. Naisillakin varmasti matalampi kynnys lähteä pelaamaan, toivottavasti ensi kerralla ois vielä enemmän joukkueita mukana!”  Lopulta finaaliin selviytyivät Salmijärvi/Leskinen ja Anttila/Kivi. Finaali pelattiin sunnuntaina ja Anttila/Kivi olivat selvästi viettäneet illan pelikuvioita hioessa sillä voitto tuli selvästi Salmijärvestä/Leskisestä (6-0, 6-2). Mixedin pareilla oli monipuoliset urheilutaustat, kun mukana oli mm. jalkapalloilija, koripalloilija ja tenniksenpelaaja.

Kilpailujohtaja Padel -liiton Piukku Kopiloff kannusti osallistujia koko turnauksen ajan. Kuva: Matias Koski, OLL

Kilpailujohtaja Padel -liiton Piukku Kopiloff kannusti osallistujia koko turnauksen ajan.
Kuva: Matias Koski, OLL

Naisten rentosarja:

Naisten rentosarjaan osallistui kolme joukkuetta. Rentosarjan ensimmäiset pelit alkoivat sääntöjen ja pisteenlaskun kertaamisella. Naisten rentosarja erottautui parien yhtenevillä asuilla ja pelaaminen oli nimensä mukaisesti rentoa, riemun kautta, kisaamista. Joukkeina olivat “vankikarkurit”, “tohelot” sekä ” järjestyksenvalvojat”. Rentosarjan voiton vei  pari Alatalo/Numminen (vs. Saarnio/Niemi 6-1, 7-5), joilla molemmilla on vahva palloilutausta, josta saattoi olla hyötyä padelissa. Varsinkin rentosarjassa kehittyminen lauantain alkupelejen ja sunnuntain finaalin välillä oli huikea. Yleisökin innostui tiukassa finaalissa kannustamaan hienoja lyöntejä ja tarkkoja syöttöjä. Turnauksen jälkeen Alatalo oli iloinen: “Me Nummisen kanssa aika nopeasti tykästyttiin Padeliin. Kiva ja helppo laji, ja nopeesti lähtee sujumaan jos on vähänkin pitänyt mailaa kädessä. Ihan mahtavaa, että padel otettiin nyt mukaan näihin OSMeihin. Ylipäätänsä harmi ettei padel ole Suomessa sen isompi laji, kun kävisi esimerkiksi koululiikuntaan tosi hyvin! Meidän finaaliotteluhan oli kohtuullisen tiukka Heidi Saarnion ja Tanja Niemen huikeen kehittymisen ansioista. Voiton meille varmaan ratkas kun kuultiin vihiä noista voittajien omista padel-mailoista. Sehän nosti motivaation aika korkeelle.”

Miesten rentosarja:

Miesten rentosarjaan osallistui ainoastaan kaksi paria. Laitinen/Vesterinen ja Parviainen/Sutinen kohtasivat ensiksi lauantaina ikään kuin harjoitusottelussa ja sunnuntaina finaalissa. Ensimmäisen koitoksen veivät nimiinsä ensin mainittu, kuitenkin ratkaisevan finaalin tiukassa kolme-eräiseksi (3-6, 6-3, 2-6) venyneessä kamppailussa Parviainen/Sutinen. Miesten rentosarjasta on ehdottomasti nostettava esiin Oskari Vesterinen. “Ennen turnausta parini ei ollut koskaan nähnyt padel -mailaa, sääntöjen opettamista kaikki alkoi ja sunnuntain finaalissa Vesterinen osoitti jo upeita pelimiehen elkeitä, isot propsit hänelle! Tätä ovat opiskelijoiden SM -kisat parhaimmillaan!”, kommentoi Vesterisen pari Mikko Laitinen. Onnittelut vielä Parviaiselle/Sutiselle voitosta!

Iloista porukkaa! Jokaisen sarjan palkitut yhteispotretissa turnauksen päätyttyä. Onnittelut! Kuva: Matias Koski, OLL

Iloista porukkaa! Jokaisen sarjan palkitut yhteispotretissa turnauksen päätyttyä. Onnittelut! Kuva: Matias Koski, OLL

Yleiskatsaus turnaukseen

Ajatellen, että kyseessä oli kautta aikojen ensimmäiset OSM -kilpailut, ovat järjestävät osallistujamäärään erittäin tyytyväisiä. Monet pelaajista saivat elämänsä ensimmäisen kosketuksen padeliin ja pelaajien kehitys turnauksen mittaan oli huomattavaa. Lisäksi kisahenkeä voidaan pitää erinomaisena, tuomareita ei turnauksessa tarvittu (toki alussa sääntöjä kertailtiin) vaan pelaajat hoitivat tuomaroinnin hyvässä hengessä itse. Kokeneemmat pelaajat ohjasivat aloittelijoita ja järjestäjinä uskomme, että monilla pelaajilla syttyi kipinä padeliin.

Järjestäjinä Liikunnan Riemu ja Padel -liitto yhdessä Opiskelijoiden Liikuntaliiton kanssa kiittävät kaikkia osallistujia sekä erityisesti pelipaikka Liikuntakeskus Buugia. Padelin OSM -turnaukset tulevat varmasti saamaan jatkoa!

Mikko Laitinen, Liikunnan Riemu

Tanja Niemi, Liikunnan Riemu

Piukku Kopiloff, Suomen Padel -liitto

Matias Koski, Opiskelijoiden Liikuntaliitto, puheenjohtaja