Tiistaina 26.2.2013 vietettiin riemukas päivä liikunnalla, kun Liikunnan Riemun ja Sporticuksen yhteistyössä järjestämä palloilutapahtuma, LIPAT, kokosi jälleen yhteen huikean määrän innokkaita osallistujia, kannustavia katsojia ja hyväntuulisia fiilistelijöitä. Päivä oli alusta asti yhtä sirkusta, kun tirehtööri ja leijona toivottivat tervetulleeksi sirkus-teeman innoittamana pukeutuneet hassuttelijat. Pellet, voimamiehet, akrobaatit, villieläimet, parrakkaat naiset ja jopa elävät tykinkuulat olivat kaikki löytäneet tiensä Liikunnan sirkukseen. Tirehtöörin tervetulotoivotusten ja dekaani Lasse Kannaksen kannustavien alkusanojen jälkeen lämmiteltiin koko sirkusperheen voimin tulevia kamppailuja varten leijonaa metsästäen ja sutsisatsaten. Lämmittelyleikkien jälkeen oli leikkimieltä unohtamatta (tai unohtaen) aika ryhtyä tositoimiin ja laittaa pelit käyntiin.

Alkulämpöä yhdessä.Lasse KannasJonglööraus

Sirkusareenoilla toiminta pääsi alkamaan alkulohkojen lajeilla, jotka olivat mahtipontinen voimamieskoris sekä taktinen sirkusareenasota. Voimamieskoriksessa nähtiin huikeita pussituksia sekä vauhdikasta joukkuepeliä pyörätuoleilla rullaten. Sirkusareenasodassa joukkueet tarraliiveineen ja -kilpineen tarjosivat yleisölle niin väijyviä taktisia kuvioita kuin myös pelotonta ja suoraviivaista hyökkäyspeliä. Pallot viuhuivat ja oman päädyn lippua suojeltiin viimeiseen asti välillä koviakin otteita käyttäen. Alkulohkojen pelit toivat hien pintaan, haastoivat joukkueiden pelaajat tiiviiseen yhteistoimintaan mutta mikä tärkeintä; saivat hymyn huulille. Tästä oli hyvä jatkaa päivää!

Voimamieskoris oli hyvän mielen laji.TarrapalloTarrapallo2Kassu kurkkaa

Alkulohkon pelien jälkeen lohkojen ykköset matkasivat suoraan puolivälieriin ja lohkokakkoset saivat vielä mahdollisuuden taistella kahdesta puolivälieräpaikasta pingispuhalluksessa. Pingispuhalluksesta kehkeytyi tiivis ja kiihkeä kamppailu joukkueiden välillä. Haastetta toi sääntö, jonka mukaan pelaaja ei saa koskea pelipöytään. Katsojia oli kertynyt pöytien ympärille mukava joukko, eikä tunnelmaa ja suuria tunteita pelien aikana puuttunut, kun kisaajat vimmatulla raivolla puhkuivat palloa vastustajan päätyä kohti.

PingispuhallusPingispuhallusDodgeball2Dodgeball3

Turnauksen puolivälierissä kahdeksan joukkuetta lähti ottamaan mittaa toisistaan lajissa, joka selvisi joukkueille juuri ennen otteluita. Pelissä tarvittiin nopeita väistöliikkeitä ja heittotarkkuutta; Dodgeball eli sirkustermein Elävätykinkuulapallo! Pelissä nähtiin huikeita syöksyjä pallojen saamiseksi omalle joukkueelle sekä tarkkoja tykityksiä vastustajaa kohti. Niin katsomo kuin pelaajatkin pitivät huolta polttojen oikeudenmukaisuudesta, mutta tuomarit pitivät homman hienosti näpeissään. Elävätykinkuulapallo huipentui usein kaksinkamppailuun, jossa joukkueista molemmilta oli jäljellä enää yksi pelaaja. Tällöin pelaajat asettuivat toisiaan vastakkain merkittyyn paikkaan omalle puolelleen ja kaksinkamppailun ainekset olivat valmiit. Vuorotellen heitellen ja tukijalan varassa väistellen pelaajat saivat taidokkailla suorituksillaan yleisön pidättämään hengitystään. Puolivälieristä välieriin selviytyi neljä joukkuetta.

Friikkiliuku3Friikkiliuku5Dumbopallo5Dumbopallo2

Palloilusalissa softballin/baseballin muunnos friikkiliuku näytti ensisilmäyksellä tutulta peliltä, mutta e-ei. Välierien mausteena toimi pesille kulkuvälineenä mahalaudat. Lyöjä keskittyi onnistuneeseen lyöntiin ja mailan osuessa palloon “juoksija” lähti mahalaudalla kiitämään kohti pesää. Friikkiliu’ussa saatiin nähdä tiukkoja tilanteita, varsinkin pesillä olleet tuomarit saivat olla silmä tarkkana. Onnistumisia, supinaa taktiikoista, pettymyksen huokauksia ja riemun kiljahduksia sisältyi taitavien suoritusten joukkoon Friikkiliu’ussa. Friikkiliuku ratkaisi finaalijoukkueet, jotka LIPATissa vuonna 2013 olivat: Veni Vidi Vici sekä viime vuoden voittajajoukkue Liikunnan Konsolipelitapahtuma. Lähtöasetelmat finaaliin olivat kutkuttavan jännittävät!

Konsolipelitapahtuma juhlii 1-0 maaliaan.

Konsolipelitapahtuma juhlii 1-0 maaliaan.

LIPAT huipentui sirkushenkiseen Dumbopallo-finaaliin, joka taisteltiin lumisissa olosuhteissa Liikunnan vieressä olevalla tenniskentällä. Liikunnan Konsolipelitapahtuma lähti tavoittelemaan voittoa edellisvuoden tavoin ja heidän asenteensa huokui itsevarmuutta jo ennen peliä. Peli lähti käyntiin tunnustellen, mutta Liikunnan Konsolipelitapahtuman ladattua ensimmäisen maalinsa peli kääntyi heidän hallintaansa. Veni Vidi Vici taisteli loistavasti ja vei jopa muutamat kulmaväännöt lumipilven pöllytessä ympärillä, mutta maalit ratkaisevat. Liikunnan Konsolipelitapahtuma voitti lopulta ottelun suvereenisti 3-0!

Hopeaa napannut ja hienosti finaalissa kamppaillut Veni Vidi Vici ilmaisi finaalinjälkeisessä haastattelussa avoimesti pettymyksensä turnauksen kakkossijaan. “Hopea on hävitty mitali, piruttaahan se”, kommentoi Henrik Wennman joukkueen tunnelmia välittömästi finaaliottelun jälkeen. Positiivista asennetta huokuva joukkue oli kuitenkin tyytyväinen päivän lajeihin ja jäsenet kuvailivatkin päivää oikein mukavaksi ja onnistuneeksi finaalihäviötä lukuun ottamatta. Häviöstä uutta tuulta purjeisiin saaneen Veni Vidi Vicin fokus olikin jo suunnattu tulevaan: “Ens vuonna tullaan taas, ens vuonna me ollaan voittajajoukkue”.

TykinkuulatReal BelletTelttanarutKampuksen Kerma

Kallinen ja muut raitapaidatJoukkueJoukkueSivaripellet

NyholmitVoittajajoukkueen, Liikunnan konsolipelitapahtuman (Elina Heikkinen, Jaana Häkkinen, Susanna Savijoki, Jaakko Ropponen, Pasi Hyvärinen, Markus Juola ja Eemeli Jokinen), tunnelmat heti finaalin jälkeen sen sijaan olivat lähes ylimielisen seesteiset. “Tuntuu siltä, et tää voitto oli jäätävän helppo” kommentoi Jaakko Ropponen turnausta muiden joukkueen jäsenten nyökytellessä yksimielisinä ympärillä. Mikä sitten on joukkueen voitokkuuden salaisuus? Kokemus voittamisesta, asenne, sekä treenifilosofiana ja mottona toiminut “vakavasti tosissaan Xbox” kertonevat tarpeeksi. “Myös uudet hankinnat toimi tänä vuonna tosi hyvin. Saatiin tähtipelaajat myytyä ulkomaille ja ostettiin laatua tilalle”, kehui Eemeli Jokinen joukkueen hieman muuttunutta kokoonpanoa. Tulevat tavoitteet siintävät tämänkin joukkueen jäsenten silmissä jo kristallinkirkkaana, sillä toimittajan kysyessä jatkosta, tuli vastaus kuin yhdestä suusta: “Ens vuonna tripla”.

Henrik Öhrnbergin taidonnäyte puhallustikassa.

Henrik Öhrnbergin taidonnäyte puhallustikassa.

Vilinää ja vilskettä sisältäneen LIPAT-päivän aikana nähtiin lahjakkaita taitureita pelikenttien lisäksi myös telinesalissa, jossa sirkusväki pääsi kokeilemaan kykyjään erilaisten oheistoimintalajien parissa. Yli-inhimillistä ketteryyttä, nopeutta, tasapainoa ja taitavuutta vaativa apinarata keräsi väkeä jonoksi asti mittelöimään viidakon kuninkaan ja kuningattaren titteleistä. Päivän päätteeksi apinaradan nopeimmaksi, viidakon Tarzaniksi kruunattiin Jesse Jokinen hämmästyttävällä 11 sekunnin ajalla, sekä Janeksi Elisa Soronen upealla 17 sekunnin suorituksella. Myös ääretöntä tarkkuutta, keskittymistä ja rautaisia hermoja vaativassa puhallustikka-ammunnassa nähtiin upeita suorituksia, kun ilmapallot poksahtelivat tikkojen sinkoillessa lähes valonnopeudella tarkkuustaulua kohti. Tiukkojen kamppailujen jälkeen puhallustikkamestaruuden vei herpaantumattomalla keskittymisellään ja tähtäystarkkuudellaan Minttu Virtanen. Myös sirkusvälineet saivat kyytiä ja vain mielikuvitus oli rajana, kun taitavat hassuttelijat pääsivät kokeilemaan telinesalissa mitä erilaisimpia sirkusvälinetemppuiluja, kuten jongleerausta, puujaloilla tasapainoilua ja keilojen heittelyä. Joukkuekuvauspisteellä puolestaan nähtiin upeita ihmispyramideja ja korvasta toiseen ulottuvia hymyjä, kun tiimit pääsivät poseeraamaan kameralle ja ikuistamaan hetkensä sirkuksen tähtinä.

Oheistoiminnassa oli kaikennäköistä sirkustavaraa kokeiltavana, kuten diaboloja.

Oheistoiminnassa oli kaikennäköistä sirkustavaraa kokeiltavana, kuten diaboloja.

Päivän kääntyessä illaksi oli väsyneen, mutta onnellisen sirkusväen aika suunnata Opinkiven saunalle, jossa ohjelmaan kuului saunassa rentoutumista, mukavaa yhdessäoloa, vapaata fiilistelyä ja päivän huippuhetkien hehkuttamista, tietenkään unohtamatta arvokasta ja odotettua palkintojenjakoseremoniaa. Huhut huikeista palkinnoista olivat kiirineet lukuisten liikuntalaisten korviin, ja saunalla arvovaltainen LIPAT-järjestelytoimikunta lunastikin lupauksensa ja palkitsi päivän aikana erinäisillä alueilla ansioituneita kisailijoita, pukeutujia ja joukkueita toinen toistaan upeammin palkinnoin. Palkintoseremonia huipentui, kun vuoden 2013 LIPAT-tapahtuman voittajajoukkue ja samalla tuplamestaruuden napannut Liikunnan Konsolipelitapahtuma otti vastaan kiiltävän mestaruuspokaalin aplodien raikuessa taustalla. Maineen ja kunnian lisäksi myös voittajajoukkuetta hemmoteltiin tietysti suorastaan ruhtinaallisella määrällä palkintoja, joiden joukosta mainittakoon mm.  upeat, Saara Isosompin suunnitteleman taiteellisen logon koristamat LIPAT-paidat.

Vuoden 2103 LIPAT saavutti edellisvuoden tapahtuman tapaan suuren suosion ja osoitti jälleen, että taitavuutta, innokkuutta, heittäytymisen taitoa ja periksiantamattomuutta ei liikuntalaisilta puutu. LIPAT-järjestelytoimikunta haluaakin kiittää jokaista tapahtumaan osallistunutta – iloinen mieli, rento ja hassutteleva meininki sekä tuttuakin tutummaksi tullut liikunnan henki tekivät jälleen kerran tästäkin tapahtumasta ainutlaatuisen ja unohtumattoman. Saa nähdä, mitä ensi vuosi tuo tullessaan!

-Anni Kinnunen & Susanna Savijoki

Apinarata keräsi suuren suosion.Yksipyöräinen